
به بهانهی برگزاری دومین جشنواره ملی نان خوزستان؛
*نان؛ قّوت جان*
وقتی از حرمت و قداست گفته میشود، ناگزير ذهنها به سمت نان و سفره متبادر میشه و اینقدر برامون عزیزه که حتی وقتی کسی وارد شد، احترام سفره بالاتره و از جامون بلند نمیشیم. نان قوت قالب که پیش ما ایرانیها با هر نژاد، گویش و تیره، اینقدر مقدسِ که بخواهیم کسی حرفمون را باور کنه به نان قسم میخوریم. توی سفرههای رنگارنگ و پارچههای گلگلی، همیشه چند تا نون هست و وقتی تازهاش وارد خونه بشه، عطر عجیبی به مشام میرسه که با هیچ کلمهای قابل توصیف نیست. یادم نمیره که هر وقت تکه نانی گوشهای افتاده بود، اون رو با احترام تمام و به خاطر اینکه پا بهش نخوره، بلند میکردیم و یه گوشه میگذاشتیم.
نان عربی تنوری، نان تیری بختیاری، نان برنجی، نان کلگ یا نان بلوط، کیک و کلوچه دزفول، شوشتر، هندیجان، نانهای خوزستان را تشکیل میدهند. نانهایی که هر کدام حکایت گوشهای از تاریخ و فرهنگ اقوام مختلف را بازگو میکنند. البته در کنار نانهای محلی، نباید از کیک و کلوچهی محلی غافل شد. لگیمات، لوز کنجدی دزفول، حلوا ارده، حلوا خرمایی، حلوا قپیت، کلوچه شوشتری و خنجرباری که شیرینی هر کدامشان، خاطرهی دوران بچگی و مدرسه را تداعی میکند.
حالا که برگزاری اولین جشنواره ملی نان
خوزستان با استقبال بینظیری برگزار شد، اداره کل غله و خدمات بازرگانی خوزستان دومین جشنواره را با حضور ۱۱۵ غرفه از ۱۵ استان از هفتم اسفند ماه در محل سیلوی شهید آذرپیکان اهواز برگزار میکند. آنطور که امید جهاننژادیان مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان میگفت: هدف از این جشنواره ایجاد شادمانی و نشاط خانوادههاست. آشنایی با فرهنگهای غذایی و نانهای محلی اقوام مختلف استان، پخت نان با آرد کامل به صورت سنتی و صنعتی، ارتقای کیفی نان و ترویج فرهنگ استفاده از نان کامل سبوسدار، احیای سنت حسنه پخت نانهای محلی اقوام مختلف خوزستان، پی بردن به ارزش نان حاصل از آرد کامل (سبوسدار) و فرهنگسازی برای کاهش دورریز نان از دیگر اهداف جشنواره است.
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی خوزستان از آحاد مردم خوزستان برای بازديد از جشنواره که از هفتم اسفند ماه به مدت چهار روز از ساعت ۱۷ الی ۲۲ دایر است، دعوت کرد و این را هم گفت که: نان سبوسدار نسبت به نان سفید به طور میانگین دو برابر ویتامین، مواد معدنی و مواد فیبری وجود دارد. مصرف نان سبوسدار برای بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ مفید بوده، مصرف سبوس جذب قند را کاهش داده و در نتیجه زمینه ابتلا به دیابت را کاهش میدهد.
ایرانیها پانصد نوع نان مصرف میکنند. شصت درصد سبد غذایی و تأمین انرژی مردم ایران از نان صورت میگیرد. سرانه مصرف نان هر ایرانی به ۱۶۱ کیلوگرم است. آرد کامل طبق تعریف جهانی حاوی پوسته، جوانه و است. استفاده از نان کامل و گنجاندن آن در سبد غذایی مردم یک راهبرد است و مشارکت سازمانها و دستگاههای مختلف اجرایی و نظارتی را طلب میکند. نان کامل از مسیر آرد کامل میگذرد بزرگترین بخش نان کامل، فیبر موجود در آن است که میتواند از بروز بیماریهای گوارشی جلوگیری کند.
خوزستان از لحاظ قابلیتها و امکانات توسعه، مهمترین و تاثیرگذارترین استان در کشور است. خوزستان با تامین سی درصد از گندم کشور، نقطهی اتکای امنیت غذایی کشور است. اداره کل غله و خدمات بازرگانی خوزستان تأمینکننده چهار قلم کالای اساسی (گندم، برنج، روغن و شکر)، یکی از اولویتهای کاری خود را اشاعه فرهنگ استفاده از نان کامل در جهت سلامت جسمی مردم و ترویج پخت نان با آرد کامل قرار داده است.
دومین جشنواره ملی نان خوزستان از هفتم اسفند ماه به مدت چهار روز در محل سیلوی شهید آذرپیکان اهواز از ساعت ۱۶ الی ۲۲ پذیرای بازدیدکنندگان است.
ابراهیم متینسیرت
https://didarkhouzestan.ir/?p=21923