شیر تو شیر قیمته
در حالی که مصرف روزانه شیر سلامت جامعه را تضمین میکنند و توصیهی هميشگي نهادهای سلامت بر نوشیدن شیر است، افزایش قیمت شیر به بهانهی تورم و جبران هزینهها یکبار دیگر کام خانوادهها را تلخ کرد و به نظر میرسد، شیر در صف پریدن از سفرهها قرار گرفت و در باند گوشت، مرغ و ماهی قرار گرفت. جای تاسف دارد که قیمت شیر خام در کمتر از دو هفته دوبار افزایش قیمت ۱۵ و ۲۰ درصدی به خود دید و از لیتری ۱۵ هزار تومان در دو مرحله به لیتری بیست هزار و ۶۰۰ تومان رسید.
این افزایش قیمت در حالی رسما از سوی وزارت جهاد کشاورزی اعلام شد که به فاصلهی چند روز، دبیر انجمن فرآوردههای لبنی ایران در نامهای، افزایش قیمت محصولات لبنی را اعلام کرد.
نکته قابل تأمل این است که اقلام موسوم به نهادههای دامی افزایش قیمت نداشته است و در روزهای چهارم مهر و پانزدهم مهر ماه به صورت یکسان قیمت جو داخلی کیلو گرم و ذرت خارجی کیلو گرم یکصد هزار ریال اعلام شد!
روز چهارم مهرماه سال جاری پنیر ۵۲۰ گرمی تتراپک روزانه بسته ۸۱ هزار تومان می بایست فروخته شود اما امروز قیمت این قلم کالا ۹۳ هزار تومان عرضه شد، آن هم برای ۴۰۰ گرم پنیر! در واقع پنیر روزانه حدوداً کیلوگرمی ۲۵۰ هزار تومان عرضه میشود. قیمتی که مطمئنا در چند روز آینده دستخوش تغییرات میشود.
شیر یک لیتری از ۲۹ هزار تومان در ابتدای بهار به ۳۴ و سپس به ۳۹ هزار تومان تغییر قیمت داده و امروز( هفدهم مهرماه) ۴۳ هزار و نهصد تومان عرضه شد.
افزایش چندبارهی قیمت شیر و لبنیات در کشور طی سالهای اخیر باعث کاهش شدید سرانه مصرف این اقلام ضروری شده است. بر اساس آخرین آمار، سرانه مصرف لبنیات به ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرم رسیده است، این در حالی است که سرانه مصرف شیر در دنیا به بیش از ۱۵۰ تا ۱۶۰ کیلو میرسد. این آمار در برخی کشورها تا ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلو هم پیشروی کرده است.
خلاصه اینکه گرانی و تورم اقلام، اعتنائی به دولت سر کار ندارد و با ضربان مشخص و هر زمان که اراده کند و تشخیص دهد، دست به ماشه میشود و با هزار و یک ترفند و صد البته چراغ سبز نهادهای دولتی و وزارتخانهها به سوی سفرههای مردم و با هدف کوچکتر شدن، شلیک میکند. پیشروی تورم و گرانی در سالهای اخیر دیگر، سفرهها را محو میکند.
ابراهیم متینسیرت
https://didarkhouzestan.ir/?p=20639