نیشکر زندگی میبخشد
نیشکر هوای خوزستان رو دار
قدم برداشتن برای آبادی و زندگی بخشیدن یعنی رضای خدا، یعنی نوعدوستی و مردمداری. جایی نه چندان دور، گوشهای دنج و داغ از سرزمین پهناور ایرانزمین، کنار خلیجفارس پهنهای هست به نام نیشکرستان، میعادگاه لالههای سرخ که ریشه در خون شهیدانی دارد که برای دفاع و حفظ حریم در برابر گلولههای دشمن قد علم کردند و قامت انداختند و بیرق نگه داشتند. جنگ تمام شد و ویرانی هجمهی بیامان دشمن به شکل تیر، ترکش و مینهای عمل نکرده در دل زمین باقی مانده بود. اما مگر میشود ایرانی باشی، جنوبی باشی و دست روی دست بگذاری و سرزمین را آباد نکنی. فریادمان آبادی بود و دستانمان به یکدیگر گره خورد. میخواستیم تلخی کام را بگیریم. چه ميمون و خوشتر از شیرینی نیشکر. روستا به روستا، آبادی به آبادی و شهر به شهر راه افتادیم و هرچه ویرانی بود برچیدیم و با نوای آبادی نی به زمین کاشتیم و تا رمق داشتیم ماندیم و از زمین طلب محصول کردیم.
خوش بودیم از صدای نسیمی که از میان گیسوان نیهای سر به آسمان برافراشته به گوش میرسید و گونههایمان را نوازش میکرد. گذشت و گذشت تا فصل برداشت از راه رسید. زمین این گهوارهی امن مادری، سخاوت را به غایت نشان داد و از هر وجب ندا میآمد شورهزار ديروز، شکرستان امروز. تا چشم کار میکرد برکت بود. نیهای سر به فلک کشیده آنقدر کنار هم بودند که هرچه چشم کار میکرد، پایانی نمیدید و گویی تا انتهای زمین کشیده شدهاند. شیرینی دشتهای خوزستان جای شورهزار ویرانیهای ديروز را گرفت. از هر طرف بنگری قاصدکی را میبینی که زیر لب زمزمهی زندگی دوباره را میخواند. پرندگان مهاجر وقتی متوجه میشوند به آسمان نیشکرستان رسیدهاند که بوی شهد نیشکر به مشامشان میخورد.
چند روزی از برداشت شکر میگذرد و صدای دلنشین کار، تلاش و تولید از همهجای نیشکرستان به گوش میرسد.
مزارع نیشکر سبب شدند سالانه ۵۰۰ هزار تن دی اکسید کربن جذب شود که به نوعی تصفیهی هوای به شمار میآید. کشتزارهای خوزستان، سطح سبزی معادل ۲۵ برابر مساحت سومین شهر وسیع کشور، ایجاد کرده است و هر هکتارش سالانه چهل تن اکسیژن به طبیعت تزریق میکند. این کشتزارها مانند ریههای خوزستان عمل میکند و سالانه پانصد هزار تن دیاکسیدکربن از محیط جذب و نهصد هزار تن اکسیژن تزریق میکنند.
در عین حال ، نیشکر به مانند کمربندِ سبز و دژ مستحکم در برابر ریزگردها ایستاده است و با گسترهی سبز در زمینهای بایر و کانونهای ریز گرد، نقش کلیدی در بهبود هوای منطقه دارد. از طرفی زیستگاهی امن برای حیات وحش فراهم کرده است.
ابراهیم متینسیرت
https://didarkhouzestan.ir/?p=20745