سوم بهمن ماه ۱۴۰۳ از آن جهت در تاریخ خوزستان ماندگار میشود که بالاترین مقام اجرایی کشور به همراه هیئت دولت میمهان صنعتیترین استان کشور هستند. خوزستان سرزمین ثروتهای راکد. موقعيت جغرافیایی خوزستان به لحاظ راهبرد منحصر به فرد است. دسترسي به آبهای آزاد، بندرگاه، صنایع مختلف فولادی، پتروشیمی، پالایشگاه، نفت، نوردی، نیشکر، کشاورزی، ترانزيت، صنایع دستی، گردشگری و … در کنار سرمایه انسانی متخصص هر کدام به تنهایی ثروت یک استان را تامین میکند. خوزستان ۳۰۰ کیلومتر مرز دریایی، ۷۴۶ کیلومتر آبراههای قابل کشتیرانی و ۳۴ کیلومتر اسکله تجاری و صیادی را در خود جای داده است. بندرامام خمینی(ره)، بندر شادگان، بندر آبادان، بندر چوئبده، بندر خرمشهر، بندر اروند کنار و بندر سجافی، بنادر استان هستن که هر کدام ظرفیت جداگانهای در ترانزيت دریایی و واردات و صادرات کشور ایفا میکنند. البته گلایهای که بارها مطرح شده و هیچگاه پاسخ روشنی دریافت نکرده است، تمرکز حسابهای شرکتهای صنعتی استان در پایتخت است. حسابهایی که در صورت انتقال به خوزستان، منشأ تحولات عمیق در ارائه تسهیلات بانکی و در نهایت رونق اقتصادی میشود. البته این تنها بخشی از ماجراست و مالیات برخی از شرکتها هم خارج از استان پرداخت میشود.
از گذشته تا به امروز خوزستان نقش محوری در اقتصاد کشور ایفا میکند. نقشی بیبدیل که درآمدهای نفتی، زنجیره ارزش فولاد، منطقه ویژه پتروشیمی را شامل میشود. اما این تمام ظرفیت خوزستان نیست. توسعه پایدار زمانی معنا پیدا میکند که استقرار یک صنعت یا خدمت، تاثیر مستقیم بر رفاه ساکنان بگذارد. زخمهایی که از جنگ تحمیلی بر تن خوزستان باقیمانده، باعث توسعه نامتوازن و عقبماندگی استان از سایر نقاط کشور شده است. استانی که قرار بود، سرزمین موعود باشد، به یکباره و با مهاجرت اجباری ساکنان، خالی شد و کشاورزی و حاصلخیزی سرزمینش از رونق افتاد. امروز هم علیرغم وجود صنایع مختلف، آمار ۱۳.۱ درصدی بیکاری که رقم قابل توجه و غیر قابل توجیه است، در خوزستان شکل گرفته است. جای گرفتن در مکان دوم استانهای کشور به لحاظ بیکاری، به هیچ وجه سزاوار دومین استان به لحاظ میزان تولید ناخالص و پنجمین استان کشور به لحاظ جمعیتی نبوده و نیست. خوزستان به لحاظ آب و هوایی در طول سال چهارفصل است. به فاصلهی سه ساعت از جنوبترین نقطه به سمت شمالیترین، بیست الی سی درجه اختلاف دمایی است. شرایطی که در کمتر نقطهی از کشور دیده میشود و برای سرمایهگذاری سودآور فرصتی بینظیری است.
البته از چند سال گذشته تا به امروز حال روز خوشی بر خوزستان حاکم نیست. استانی که پنج رود بزرگ کشور شامل کارون، مارون، دز، اروندرود و شطیط در نقاط مختلفش جاريست اما از تنش آبی رنج میبرد تا جایی پیش رفت که در چند سال کشاورزان از کشت آبی منع شدند. فاجعهای که حاشیهنشینی را به شهرهای بزرگ استان تحمیل کرد و اهواز مرکز استان را پس از مشهد، در جایگاه دوم حاشیهنشینی شهری جای دهد. خوزستان که روزگاری مهاجرپذیرترین استان کشثر به واسطهی فرصتهای شغلی بود، امروز بالاترین نرخ مهاجرت را در میان استانهای ایران دارد. تنها در چند سال پیش از چهارصد هزار تن از مردم بنا به دلایلی مانند آب ناسالم، ریزگردها و هوای نامطبوع، گرمای زیاد هوا و شرایط اقلیمی نامساعد، بیکاری، به سایر شهرهای کشور مهاجرت کردهاند.
با هر آنچه تا به الان گفته شد، ظرفیتهای خوزستان بیبديل بینظیر است. سفر هیئت دولت چهاردهم نقطهی عطفی است که میتواند خوزستان را از بنبست و رکورد خارج کند.شکوفایی اقتصادی خوزستان با رشد کشور منجر میشود. منطقهای مرزی که به راحتی امکان رشد و توسعه اقتصاد دریامحور یعنی آنچه دولت وفاق ملی در پی آن را رقم میزند. شروع به کار فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری، علاوه بر رونق کشاورزی استان و کشور، نرخ بیکاری خوزستان را به شکل معناداری کاهش میدهد و از طرفی بکارگیری کشاورزی مکانیزه از هدررفت منابع آبی جلوگیری میکند.
جناب پزشکیان رئیسجمهور منتخب، مردمان خوزستان در ادوار مختلف پایبندی و وفاداریشان را ایران و انقلاب ثابت کردند و از ماموریتهای مختلف سربلند بیرون آمدند. اینک نوبت شماست با نگاهی ویژه به صنعتیترین استان کشور زیرساختهای تحول همهجانبهی خوزستان را فراهم کنید و با سرمایهگذاری مستقیم و نظارت بر حُس اجرای مصوبات خوزستان زا با قطار توسعه پایدار کشور همراه و همگام کنید.
ابراهیم متینسیرت